Ja, jeg tror

By  |  0 Comments

Synes du vårmoten på H&M er dyr og mobilregningene høye? For millioner av mennesker er troen det som koster aller mest.

Diskriminert, fengslet og torturert. 200 millioner kristne blir hver dag forfulgt på forskjellig områder i livet. Mennesker rundt om i hele verden opplever at en tro på Jesus fører til at man heller mister frihet. Kristne som ikke får samles i frihet og må
møtes i hemmelige husgrupper, land som har sensur på kristne bøker, tv og bibler. Kristne som nektes sosiale og politiske rettigheter både i forhold til studier, jobbsituasjon og bosted. Mennesker som blir drept på grunn av troen på Jesus.

Sorthvit møter tre ungdommer som på ulike måter har mistet noe av friheten de hadde før de ble kristne.

Hemmelig tro
Saman (28) vokste opp i en muslimsk familie i Iran. Han bor nå på et lite tettsted utenfor Oslo. Saman
flyttet fra Iran for fem år siden, og forteller at han flyttet til Nederland for å finne frihet til å leve som
han selv ville.

– Jeg drakk og brukte mye narkotika, begynner Saman.

– Men i løpet av denne perioden fikk jeg mye tanker om at det fantes noe mer å leve for, noe jeg endaikke hadde funnet nøkkelen til, sier han. Saman gjorde mange forsøk på å bevise at både den muslimske troen han hadde arvet, og kristne
tok helt feil. Men det var mens han leste i Bibelen for å finne motargumenter mot å tro på Jesus, at han likevel fant ut at Gud var den som kunne gi han noe mer å leve for.

– Jeg har hatt mange spørsmål og mange vanskelige tanker, forteller Saman. – Men jeg har opplevd at vennskapet med Jesus har tatt bort tvilen jeg hadde. I løpet av et år ble også hele familien min i Iran kristne, men samtidig mistet jeg mange av vennene mine.

Han forteller at familien i Iran må være forsiktig med å fortelle om at de har konvertert, det iranske regimet gjør det vanskelig å overleve som kristne. De kan ikke snakke om Jesus på telefonen. De må ha kristne møter i skjul og det er vanskelig å få tak i Bibler og kristne bøker.

– Men den kjærligheten familien min har til Jesus, er mye større enn disse vanskelighetene, understreker
Saman.

Må slutte skolen
Fatima er en 24 år gammel jente med muslimsk bakgrunn. Hun studerer på universitetet i et strengt muslimsk land. Hun har konvertert og blitt kristen. Fatima forteller at ingen må få vite om hennes nye tro.

– Hvis det kommer offentlig ut på skolen at jeg er kristen, så mister jeg skoleplassen, sier hun. Fatima må leve som hemmelig kristen, og det er ikke så enkelt å spørre noen om å forbønn. Hun bærer mye alene. Så forteller hun om et møte med en norsk student som var kristen.

– Denne jenta spurte om hun kunne be for meg,sier hun. – Vi dro sammen til en kristen kirke, knelte foran alteret og ba sammen. Jeg var så bekymret og trøtt, men etter forbønnen var jeg ikke sliten lenger.

Brutalt drept
I oktober 2005 ble tre jenter halshogd av muslimske ekstremister i Indonesia. 15 år gamle Noviana Malewa må leve med den traumatiske opplevelsen av å ha sett sine venninner bli brutalt drept. De fire jentene var på vei til den kristne skolen da de ble overfalt av menn med machetekniver. De tre jentene som først ble angrepet døde momentant, mens Malewa
fikk alvorlige kutt i ansiktet og halsen. Hodet til en av jentene ble plassert på trappa utenfor menigheten som jentene gikk i.

Rettsaken mot terroristene foregår i disse dagene, og familien til jentene har vært tilstede – de ønsker å være ambassadører for fred.

– Det har vært veldig vanskelig å møte drapsmennene, forteller Novianas eldre bror David Malewa. – Men ved å holde fast på det Jesus har lært oss, er det mulig for oss å tilgi