Misjonær i skuddlinjen

By  |  0 Comments

Til nå kan nærmere 500 mennesker være drept i opptøyene etter valgkaoset i Kenya, og over 250.000 har blitt drevet på flukt. Midt i kaoset befinner misjonær Sveinung Djupedal seg.

 

Sveinung har vært til og fra som misjonær i Kenya siden 1995, og har på nært hold opplevd de tre siste valgperiodene i landet. Hovedsaklig bygger han skole i en somalisk landsby på kenyansk side. Selv tror han at de værste opptøyene er over. Han har mange tanker rundt det tragiske som de siste uker har pågått i Kenya.

– Kenya har ikke vært så urolig på mange år. Det er trist å se det som skjer, og vi må helt tilbake til ’94 for å se en lignende situasjon. Når det gjelder dette valget, foregikk selve valget på parlamentsmedlemmer greit. Men opptellingen i presidentvalget hadde mange uriktigheter.

Jakten på overskrifter
– Du forstår og kjenner situasjonen i Kenya bedre enn mange. Kan du si noe om hvordan virkeligheten er, sammenlignet med slik media har fremstilt situasjonen?

– Media jager alltid etter overskrifter. Virkeligheten derimot rommer millioner av historier. I Kenya har dypt tragiske ting skjedd, men jeg synes media har dekket dette greit nok. Historiene om forsoning vil ikke media fange opp, med mindre det har et element av sensasjon i seg. Forsoning trenger tid, og innen det har skjedd har Fredrik Gresvik i TV2 og de andre for lengst reist.

– Er det håp for demokratiet i Kenya?

– Kenyanere med makt er grådige, men uten makten er de fredselskende. Det er heldigvis flest av dem.Økonomien vokser, flere får seg jobb og media har full ytringsfrihet. Middelklassen er Kenyas redning, og denne gruppen vokser. Kenya kommer til å gruse Norge i demokratiutvikling med mange tiår.

Ser muligheter
Det er altså håp for Kenyas befolkning, og det er også håpet Sveinung ønsker å formidle i sin tjeneste. Selv om han de siste dagene ikke har fått utrettet så mye innendørs, tror han likevel han på lang sikt er med å skape muligheter, bringe håp og peke på Jesus.

– Men tror du urolighetene i Kenya nå vil ha noe å si for kirkeveksten?

– Kirken står sterkt i Kenya. En del ledere går ut og maner til ro og fordømmer vold. Det er også mange som oppsøker kirken for å finne trygghet og håp, dette til tross for at kirker har blitt brent i opptøyene.

Sveinung er i 30-årene og har en spesiell trygghet med seg. Forloveden og familien er han i telefonisk kontakt med, og etter han har bekreftet at alt er fint, snakker de om snøen på hytta. Han sier han på ingen måte føler seg utrygg eller truet, men han har selvsagt blitt mer bevisst på hvor og hvordan han beveger seg.

Nye sider av freden
Sveinung tror ikke det han står midt oppe i nå vil merke han negativt som menneske. Han har blitt hardhudet, og utviklet en god evne til å fokusere. Så lenge familien er i god form og Gud lover at slik som dagen er, skal også styrken være, har ikke Sveinung store problemer med å være i Nairobi i disse dager.

– Jeg har sett nye sider av freden, og det er ingen selvsagt greie. Fred er en stor verdi, og uten den kan andre ting bli revet bort. Uten det kollapser mye av det jeg er avhengig av. Den er en forutsetning for harmoni; mellom venner, familie og landsbyer.

Jeg er stolt av å vite at det finnes mennesker som Sveinung. Og når en som han gir råd til hva vi i Norge kan gjøre i en slik situasjon, er det lett å lytte:

– Bygg relasjon til naboen i oppgangen, finn ut hva han eller hun heter, og lytt til historien bak. Involver deg i andres liv! Gud har helt fantastiske planer, Han kan ta deg til de største høyder og de djupeste daler. Å utvikle et levende hjerte tar en hverdag. Kanskje leder Gud deg til Kenya, kanskje ikke. Det viktigste er uansett å bry seg. Be for de som er på flukt, og send en sms til kenyanere dere kjenner.

Åsne har siden 2005 vært skribent og redaktør i sorthvit