Tenker stort om smått

By  |  0 Comments

 

Kafeen U:Live på Notodden samler studenter og unge for å redde verden. I tillegg har de byens beste kaffemaskin.

Hver fredag kveld åpner den gamle puben Krona i Notodden dørene, og ved halv ti-tiden strømmer ungdommer inn og lovsangstoner ut. Fra alle mulige bakgrunner kommer de for å være sammen med Gud og hverandre.

– Det er et mål for oss at alle føler seg inkludert, sier Bård Anders Kasin.

27-åringen er sammen med Bjørn Roar Gisnås (29) leder for kafeen.

– Krona er basert på at alle er like viktige. Det finnes ikke noe hierarki.

Fellesskap
De som  kommer til U:Live har fått nok av å ikke bli møtt i kristne sammenhenger. Derfor er de bevisste på å få folk til å føle seg hjemme, og oppfordrer de som kommer til å involvere seg i kafeen. All hjelp verdsettes, enten man rydder, står i baren eller spiller i lovsangsteamet.

Krona ble åpnet ut ifra en visjon om fellesskap. Bård Anders kom hjem til Notodden fra USA med målet å starte ungdomsarbeid i byen. En dag han så på film med noen venner, fikk han plutselig lyst på kaffe. Han er vanligvis ingen storkonsument av javaen, men han gikk likevel til en kafé for en kopp.

I et hjørne satt Bjørn Roar, som han hadde snakket litt med tidligere på dagen. Bjørn Roar på sin side hadde bare bodd i Notodden i to uker, og kjente ingen. Alt han visste var at han var kommet for å drive ungdomsarbeid. Han hadde låst seg ute den dagen, og bedt Gud om å bruke dagen hans til noe så den ikke ble bortkastet. De to begynte å prate sammen, og fant ut at de hadde akkurat de samme stikkordene og de samme visjonene.
De ble sittende og prate i flere timer, og satt fort igang med arbeidet. Senere fant de to til som hadde samme mål.

Tre stikkord
De ble velsignet fra første start, og alt falt på plass. Da de ba, dukket fort ressursene og menneskene de trengte opp. Visjonen deres symboliseres med en sirkel, som de fikk et bilde av da de ba. Den har tre deler: Fellesskap, disippelgjøring og misjon. Når folk kommer inn i gjengen, blir de disippelgjort, og går etterpå ut og tar med flere folk inn i gruppa, som igjen blir disippelgjort. For å styrke samholdet har det blitt arrangert turer til både Italia og Mandal, samt filmkvelder, studentseminarer og alphakurs.

– Å få folk inn i fellesskapet har vært det letteste av alt. Første gang vi hadde kafè her kom det rundt 90 mennesker. Senere har vi hatt 160 personer her på en gospelkonsert. Det ble trangt, smiler Bård Anders.

– Reklamerte dere mye for samlingene deres?

– Bortsett fra en annonse i lokalavisen, var det vel mest jungeltelegrafen som fikk budskapet fram, sier Bjørn Roar.

Samarbeid
Guttene ville ha fellesskap blant studentene, men å samarbeide med flere menigheter har også vært særdeles viktig. De to er forankret i pinsemenigheten Betania, men Statskirken og Misjonskirken er også med på å støtte opp om opplegget. Forskjellige trosretninger eller overbevisninger har aldri vært et problem i arbeidet. De sier at Gud velsigner dem når de står sammen. Selv om det finnes mange forskjellige retninger innen kristen tro, er alle en del av den store menigheten.

Bård Anders er ivrig på å poengtere:

– Ulikheter har aldri vært i fokus. Fokuset er å elske Jesus. Menighetene her er veldig like på den måten. Krona skal være med på å velsigne og bygge menighetene rundt i området. Menighetene er som lemmer på en kropp, så hvis alle går hver sin vei i hytt og pine, svekker det kraften vår. Når vi står sammen og drar i samme retning, får det en enorm kraft. Det virker som om dette skjer i Norge nå, generasjonene og kirkene forsones og står aktivt sammen. Tenk hva som blir mulig med ressursene vi har til sammen. Slik kan vi nå ut i byene, sier han.

– Billy Graham sa en gang at det finnes nok ressurser blant kristne til å evangelisere verden flere ganger, skyter Bjørn Roar inn.

– Så målet er å evangelisere Notodden?

– Ikke bare Notodden, ler Bård Anders.

– Hele verden, legger Bjørn Roar til.