Jesus – den sanne superhelten
Nei, det er ikke en klein overskrift kristenfolket har funnet på. Det er faktisk tittelen på en prekentekst filmselskapet, Warner Bros, har fått noen til å skrive med utgangspunkt i den siste Supermanfilmen.
I en kommentar til Associated Press, sa regissøren av filmen: ”Tegneseriehelter er vår mytologi nå. Vi tror ikke på guder som bor på fjell lenger. Vi tror knapt på de gudene vi har, og jeg føler at Superman tillater oss å forklare den moderne verden.”
Ikke bare finnes det en prekentekst utifra filmen, men en nettside skreddersydd med bilder og videosnutter. Det er til og med laget punkter til prekentekster for farsdag og søndagsskolen – Og likhetstrekkene mellom Superman og Jesus er mange.
Frelseren
Kal-El sendes til jorden av sin far for å skape forsoning. På jorden blir han oppdratt av en mor og enn far som helt fra han var ung forstod at han var bærer av noe de ikke kunne forstå. De skjønte også at verden ville støte ham fra seg, fordi mennesket frykter hva det ikke kan kontrollere. Som 33-åring gir Clark Kent, eller Superman, til kjenne hvem han er.
De som har Playstation-allergi kan kanskje synes at de første og siste scenene er litt vel mye action. Men action er det vel for så vidt i 1Mosebok og Åpenbaringen også?
Blasfemisk?
Noen vil kanskje tenke at slike filmer er blasfemisk, slik enkelte gjorde om Narnias Aslan da første boken kom ut i 1950. For meg har Aslan og Superman vært skikkelser som har pekt på vår frelser. Selv om salen lo godt da unge Clark spør sin far om det er Gud som har villet dette, var det helt stille da kristensymbolikken ble hentet sterkt opp senere i filmen når Superman møter en pastor. Til og med evolusjonsteorien får seg et lite spark.
Sterke kvinner
Det er ikke bare kjekke, reflekterte og muskuløse herremenn i denne filmen. Selv om både hovedrolleinnehaver Henry Cavill og ikke minst Russel Crowe og Kevin Kostner passer rollene perfekt. Amy Adams, som spiller Louis Lane er den mest jordnære skildringen av denne rollefiguren jeg har sett i noen Superman-film. Istedenfor å være ei stressa, avhengig og redd kinderegg-blond jente som (bokstavelig talt) flyr etter helten, har hun i denne tolkningen en viktig funksjon for historien. Hun fremstilles som varm og intelligent, til forskjell fra de fleste andre filmer av slikt kaliber hvor jentene oftest sees i løpende slowmotion-scener med duvende bryster og eksplosjoner i bakgrunnen. Clarks mor, spilt av Diane Lane fremstår også som en tydelig og sterk kvinne og gjør mer enn å lage mat til gullgutten.
Middelmådig kritikk
De fleste nasjonale aviser har gitt denne filmen en firer. Selv ble jeg ikke bare godt underholdt i 2,5 time men må ta av meg hatten for manusforfatter David S. Goyer og produsent Christoper Nolan som er genier på å bruke filmmediet til å fortelle fengende historier. Gutta står bak siste Batman-trilogien som har gledet både fansen og investorene. I likhet med første Batmanfilm, forteller den historien om hvordan Superman ble den han er. Kanskje skyldes de dårlige karakterene at man forventet like mye ut av denne filmen som Batman?
Fra kriger til frigjører
Det er Zack Snyder, som også står bak machofilmen “300”, har regien. Han er kanskje ikke en mester på karakterskildring og humor, men filmen leverer. Da “300” hadde premiere, tok min ungdomspastor med oss på kino for å se guttefilm. Litt uti filmen begynte han å svette da han forstod at den kanskje ikke var helt sunn kost for de yngste i gjengen.
Er du ungdomsleder, kan du derimot trygt ta med deg kidsa på denne. For meg blir filmen, foruten 2,5 time med god underholdning, fortellingen om en verden som lengter etter en frigjører. Hadde vi bare vært like gira på å dra på oss kjortel som vi var på å slenge røde håndklær på ryggen som femåringer. – Kanskje Warner Brothers ressursside for pastorer og oppfølgerfilmen som allerede er igang kan være til hjelp i disippelgjøringen? Uansett, filmen er verdt å få med seg.
Tekst: Harald Flem Foto: Promo