Si det høyt

By  |  1 Comment

Jeg er en veldig observant person. En av de gøyeste aktivitetene jeg vet om er å sitte på en benk i en folksom park å se på folk. Det høres kanskje creepy ut, men mennesker fasinerer meg så. Det finnes så mange forskjellige fasonger, stiler, uttrykk og personligheter. Jeg kan sitte å beskrue i timesvis og tenke utrolig mange fine tanker om folk; «Oi, det var kule sko», «for et nydelig smil hun hadde», «det er den deiligste latteren jeg har hørt», «se på det kule håret, jeg lurer på hvem som har stylet det», «han hadde kul stil». Alle disse tankene svirrer rundt i hodet mitt, men de kommer aldri lengre.

 

Det ville kanskje være litt flaut om jeg skulle stoppe alle jeg tenkte noe fint om i parken. Samtidig skjer det samme som når jeg er med venner, i kirka eller andre steder jeg kjenner folkene godt; jeg lar de fine tankene forbli i hodet mitt.

 

John Maxwell, en anerkjent forfatter av ledeslesbøker, skriver dette «Most of us think wonderful things about people, but they never know. Too many of us tend to be tight-fisted with our praise. It´s of no value if all you do is think it; it becomes valuable when you impart it.»

 

For å være helt ærlig tror jeg måten jeg vil bli oppfattet på stopper meg i å si de tingene jeg tenker. Eller frykten for at det skal gå til hode på dem. Som om det er mitt ansvar å holde dem på bakken. Hvordan kan et komplement gjør at noen feiloppfatter meg? Det eneste det beviser er at jeg tenker fint om andre, at jeg beundrer dem og ser gullet i dem. Det er da ingenting å skamme seg over.

 

Hva om vi var folk som turte sette ord på det som foregikk i hodet vårt. Hva om vi var mennesker som turte fiske ut gullet av de rundt oss og hjelpe dem å se selv det vi verdsetter så høyt ved dem. Hva om vi var folk som løftet hverandre opp med våre ord og våre handlinger og sådde ord av oppmuntring i hverandres hjerter slik at vi alle heier hverandre fremomver…til og med i de små tingene – «så utrolig fin du var i den kjolen.»

 

Du trenger aldri være redd for at å heie på andre gjør at du ikke vinner selv. «A flower doesn´t think of competing with the flower next to it. It just blooms.» Ingen kan ta plassen din. Kun du kan fylle den. Derfor trenger du aldri være redd; Gi heller av ordene du har…livet til en generøs person blir større og større…

 

Så si det høyt. Det vil velsigne både deg og andre.

 

Tekst: Annka Jenssen