Fant Gud i naturen

By  |  0 Comments

 

Antony Flew (85) var en notorisk ateist. Naturen fikk ham til å ombestemme seg.

– Jeg mener at naturlovene, livets opphav og universet peker på en intelligent kilde, sa Anthony Flew til teologidoktoren BenjaminWilker i forbindelse med lanseringen av sin bok «There Is A God».

Sønnen av en kjent engelsk baptistpastor erklærte seg som ateist allerede som 15-åring. Avisen The Times i England har senere erklært Flew som «en av de mest anerkjente ateister det siste halve århundret, hvis skriverier og foredrag har dannet et vantroens grunnfjell for sine etterfølgere».

Da han i 2004 offentliggjorde at han ikke lenger utelukket Guds eksistens, mente enkelte av hans inntil da mest hengivne tilhengere, at snuoperasjonen var lyden av «en gammel mann ved livets slutt som gjorde et siste krampetrekning for å bli frelst».

Overrasket.
Flew var blant annet professor ved universitetet i Oxford, og har undervist i både Nord-Amerika, Australia, Sør-Amerika og Asia. Da han sommeren 2004 bekjente sin tro på Gud gjennom Associated Press, lot ikke reaksjonene vente på seg.

– Jeg er simpelthen overrasket over oppmerksomheten som vises til at jeg har forandret mening, har han sagt til Christianity Today.

Filosofen forklarer selv sin omvendelse som en gradvis prosess. Det nye ståstedet innebærer likevel ikke at han vil kalle seg en «kristen».

 

 – Jeg hørte ingen stemme. Det var bevisene i seg selv som ledet meg til dette, sier han.

 

Kjemisk suppe.
At et intelligent vesen står bak skapelsen, er imidlertid ikke Flew i tvil om. Og han mener naturen taler så tydelig om en skaper, at bevisbyrden ligger hos de ikke-troende.

– Jeg tror livets utspring og reproduksjon ikke kan forklares fra et biologisk utgangspunkt, til tross for utallige forsøk. For hvert år som gikk, desto mer oppdaget jeg av rikdommen og intelligensen bak livet, sier han.

I følge Flew er det mindre sannsynlig at en kjemisk suppe på en magisk måte skulle kunne framstille den genetiske koden. Det som best bekrefter dette synet innenfor ateismen, er når Richard Dawkins i sin suksessbok «The God Illution» argumenterer for at livets tilblivelse kan tilskrives «en lykkelig tilfeldighet».

– Om det er det beste argumentet man har, da er spillet snart over, sier han.

Frafallen.
I dag beskrives Anthony Flew som «en frafallen» av sine tidligere kolleger. Og han er ikke sen med å slå tilbake på profilerte ateister som Dawkins og Christopher Hitchens, som mener Flews gudstro ligger etter sin tid.

– Dawkins er såpass selektiv at han nesten blir uærlig når han siterer vitenskapsmenns synspunkter på den vitenskaplige dataens filosofiske påvirkning, sier Flew.