Ikke syng det – gjør det

By  |  0 Comments

Hva får du når du samler 12 av de fremste, kristne låtskriverne i verden? Veldedighet fra hjertet.

Resultatet kom på plate i butikkene på mandag og heter CompassionArt – Creating Freedom From Poverty. Det hele begynte i januar, da de tidligere nevnte låtskriverne møttes i et herskapshus i Skottland for å skrive sanger i fem dager. Fem uker senere var de igjen samlet i det legendariske studioet i Abbey Road for å spille dem inn. Initiativtaker Martin Smith (Delirious?) snakker med sorthvit om prosjektet og hjertene bak det.

– Hensikten med prosjektet ble en veldig viktig inspirasjon gjennom hele prosessen. Vi gjør ikke dette for vår egen skyld, men fordi vi ønsker å bidra til alle disse prosjektene rundt om i verden. Det gjør det med én gang til en veldig mektig ting at du ikke bare skriver for å få ditt eget materiale ut til andre folk.

En ny tid
Artistene har selv vært med og valgt ut hvilke prosjekter som pengene skal gå til, og blant dem kan vi nevne Hand of Hope, et prosjekt som driver et tilfluktssted for mødre med barn, mot prostitusjon i India, og arbeidet i Watoto i Uganda, som driver et senter for foreldreløse barn som i mange tilfeller har mistet foreldrene i sammenheng med AIDS.

– Stadig flere kristne band og artister har engasjert seg i slike veldedighetsprosjekter. Hvorfor det, tror du?

– I mange år har vi sunget om å frelse verden, og om at Gud må frelse verden, men så har vi kanskje ikke gjort noe med det selv. Og jeg tror at det er et sterkt ønske og en sterk lengsel blant artister og lovsangsledere om at vi må begynne å engasjere oss i disse problemene selv. Og forhåpentligvis blir disse prosjektene begynnelsen på mange andre som finansierer ulike prosjekter rundt om i de fattige deler av verden.

– Hvilke forhåpninger har du til publikummet?

– Jeg håper bare at folk ser hjertet bak det hele, og at det ikke bare er enda en lovsangsplate i rekken. Dette er en innsats fra artistenes side for å heve oppmerksomheten rundt ekstrem fattigdom, og vi utspiller vår rolle gjennom å ikke bare skrive lovsanger til Gud, men vi blir en del av løsningen i tillegg. Og det har vært viktig for oss alle, avslutter Smith presist.

Samhold
Selv om kremen av kristne låtskrivere er samlet, er det litt ambisiøst å skulle skrive et helt album på fem dager. Men på spørsmål om hvorvidt det ble rift om plassen, og om mye materiale ble forkastet, svarer han bare med et lite smil;

– Det ble skrevet 22 sanger, og 14 kom seg inn på plata, og de aller fleste låtene var av fantastisk standard, så det er vi fornøyd med. (…) Det fantastiske med det hele er at alle navnene til alle som var med og skrev, er på alle sangene.

– Hvordan var stemningen under skriveprosessen?

– Det var gøy stort sett hele tiden, og det var masse nåde involvert. Mange mennesker forlot egoet sitt ved døra, og jeg sier hele tiden at det har vært ekstraordinært å se tjenestedelen av dette prosjektet. Folk er villige til å sette gi bort tiden sin, og gi bort sangene sine.

– Hvor går prosjektet videre nå?

– Det har blitt gitt ut en bok som heter ”The Artist Compassion”, og forhåpentligvis kunne vi fått til en live-innspilling med live-CD og live-DVD med låtene om et år, hvis vi får til å samle alle igjen, da. Men det ville uansett vært fabelaktig å få til.