Reality-sjekken

By  |  0 Comments

Unge kristne venter ikke lenger med sex til ekteskapet. Men tør vi inrømme det?

Tekst: William Fuglset. Illustrasjon: Vidar Flak

 

Endelig er det full klaff. Du møter den rette – virkelig den rette. Dere har datet, vært på kino, du har invitert på middag, og nå er dere endelig sammen.

Selvfølgelig snakker dere sammen. Det er kanskje fortsatt litt tidlig å planlegge bryllup, men dere er i hvert fall enige om at dere vil vente, begge to.

True love waits, heter det jo.

Men etter hvert som tiden går, blir det vanskeligere og vanskeligere. Og er det egentlig så farlig? Alle andre har jo sex, har de ikke?

Sterk sex-drift

Det kan i hvert fall virke sånn, også blant kristne.

Ifølge en amerikansk undersøkelse har nemlig fire av fem single kristne i alderen 18 til 29 år hatt sex. Nesten halvparten av de spurte er i et seksuelt forhold akkurat nå.

Og det er liten grunn til å tro at tallene er annerledes i Norge, mener både Andreas Hegertun, pastor i Filadelfia, Oslo og Erik Andreassen, pastor i Oslo Misjonskirke Betlehem.

Totalt snakker disse to jevnlig for og med over 1.000 møtebesøkende ukentlig, i en kristenkultur der «alle» er enige om at det beste er å vente med sex til man gifter seg. Hvorfor venter da «ingen»?

– Hva skjedde med «true love waits»?

– Jeg tror det handler om både at sex-driften er sterk hos mennesker og at samfunnet vårt ser ut som det gjør. Sex hauses mye opp, så det er ikke rart at en del ikke klarer å leve etter de idealene som Bibelen beskriver, svarer Erik Andreassen.

Tør ikke snakke ærlig

Og der er han inne på sakens kjerne. «En del» – 80 prosent av oss, altså – klarer ikke å leve etter de idealene som Bibelen beskriver. I kristne settinger omtales sex likevel sjeldent som annet enn noe som foregår innenfor ekteskapets trygge og sikre rammer. Er det på tide med en aldri så liten reality-sjekk?

– Jeg tror at vi ofte ikke tør å snakke ærlig om hvordan virkeligheten er for mange, innrømmer Andreas Hegertun.

– En felle vi ofte kan gå i, er at en lykkelig, gift kristen småbarnsfar snakker om hvor fantastisk sex er til tenåringer som møter alle slags utfordringer, komplekser, spørsmål og press. Det kan skape en stor avstand, fortsetter han.

Også Erik Andreassen tror at kristne ikke alltid tar virkeligheten helt over seg.

– Dersom man går på talerstolen og tror at ingen av dem som er gift har hatt sex, bommer man veldig. Vi må snakke om det på en måte som tar virkeligheten inn over seg, samtidig som man kan tenke på idealene, mener han.

Ulike former for sex

Oppfølgingsspørsmålet blir dermed uunngåelig.

– Hvordan snakker man til unge kristne om sex?

– Jeg vil nærme meg dette nyansert. En 14-åring som har sex med en eldre gutt etter å ha blitt skjenket full, er selvsagt mye mer destruktivt enn at to 30 år gamle kristne mennesker har sex i perioden mellom forlovelse og bryllup. Det betyr ikke at det siste er uproblematisk, men vi må likevel snakke ærlig og sant om det, sier Andreas Hegertun.

– Bibelens poeng er at den beste rammen rundt sex er kjærlighet. At man elsker hverandre, og lover å alltid gjøre det. Dette heter i praksis å gifte seg. Men i vår tid har vi lagt mange andre ting i det, som at man skal være ferdig utdannet, kjøpt leilighet og fått fast jobb først. Dette tar tid, og dermed foregår det nok en slags privatisering av ekteskapet – man sier man er glad i hverandre, og «vet at det er oss», derfor kan man også ha sex. Jeg mener det er å ta for store sjanser, og at det er utenfor Bibelens ideal. Men jeg kan godt forstå hvorfor det skjer, fortsetter han.

Ikke sjokkert

– Overrasker tallene fra undersøkelsen dere?

– Jeg kan ikke si at jeg er veldig sjokkert. Man kan si at det burde være annerledes, men jeg er ikke så veldig overrasket, svarer Erik Andreassen.

– I nytestamentelig tid giftet man seg når jentene var 14 år. I Norge
i dag er man gjerne 30 år når man gifter seg. Det er klart at vi lever i to vidt forskjellige kulturer. Her må ikke vi som kristne late som at virkeligheten er annerledes enn den er, sier Andreas Hegertun.

Men selv om fire av fem kristne har sex før ekteskapet, mener nesten like mange at det er galt å gjøre det.

Erik Andreassen mener det er et viktig poeng.

– Et viktig spørsmål er om det er en liberalisering av holdninger, eller om det er en erkjennelse av at man ikke klarer å leve i tråd med idealene. Om det er det første, er det et større problem enn at det er vanskelig å leve etter idealene, for det har det alltid vært. Jeg vet ikke om det er verre nå enn tidligere, men vi er kanskje mer åpne om det, tror Betlehem- pastoren.

Samtalesetting

Begge de to pastorene er skjønt enige om at kristne må snakke
oftere og ærligere om sex. Men er det dermed sagt at ungdomspastoren skal forberede en lang monolog om temaet?

– Jeg tror det er et tema som egner seg enda bedre i en samtale- setting enn i en gudstjeneste, tror Hegertun.

– I Filadelfia har vi etablert et samtaleforum, hvor dette skal være tema til høsten, legger han til.

Erik Andreassen har et annet råd å komme med for en naturlig måte å snakke om sex på.

– Jeg vil tro en del forkynnere synes det er vanskelig å snakke om, fordi de selv ikke klarte å leve etter idealet. Men om man kan bruke historier fra eget liv til å støtte opp under hvorfor det er bra å vente, eventuelt hvorfor det er så vanskelig, kan det være med å gjøre avstanden mindre, sier han.