Nye hjerteslag fra Ungfila

By  |  0 Comments

En vårhelg i mai møttes unge fra hele landet i menigheten Filadelfia i Oslo for å søke Guds hjerte. Det var slik Ungfilas tredje plate, “Devoted”, vokste fram.

– Ønsket vårt for alle platene har vært, og er, at det skal være et slags hjerteslag fra Ungfila. Både for oss selv, men også for andre menigheter i landet og til andre folks hjerter. Vi tror vi har noe å formidle, noe Gud har lagt i hjertene våre.

 

Produsentene for plata, Stig-Øyvind O. Blystad og Eiolf Ødegård, er ansvarlig for arrangeringen og utformingen av platen som slippes 30. oktober i år.

 

-Vi ønsker jo at plata skal berøre, engasjere og inspirere andre menigheter og lovsangsmiljøer. Håpet er at låtene skal få et eget liv når de kommer ut, og slik vokse. At det ikke blir en plate som bare er kul de første gangene, men noe som folk kan bli glad i og få lyst til å høre om og om igjen.

 

Relevans utover kirken

-Forhåpentligvis vil det være låter som er relevante, også for de som ikke er kirkevante. Vi håper at det kan være en plate som kan nå inn til deres hjerter ved tekster som er tilgjengelige, og som spiller på et følelsesregister som kan skape en lengsel etter å bli kjent med Jesus. Har vi ikke det, har vi bommet. Lovsangssjangeren kan fort bli forutsigbar. Vi har fokusert på at det skal være noe musikalsk interessant ved plata også, og sånn sett har vi villet “strekke” litt på sjangeren.

 

Men hvordan startet alt sammen?

-Det begynte ved juletider da vi startet å planlegge Devoted-konferansen. Ungfila ønsket å lage en konferanse som kunne samle noe av det som skjer i ungdomsmiljøet vårt i menigheten vår til et sentrum. Ut fra dette kom tanken om en cd som kunne reflektere det som også ble konferansens kjerneidentitet – å søke Guds hjerte.

 

I 2003 ble Ungfilas første lovsangsskive “Today” gitt ut. To år senere kom nummer to, “Highest of the high”. Til sammen ble det solgt omtrent 11500 eksemplarer.

 

– De tidligere platene har hatt sin identitet i noe som skjedde i ungdomsmiljøet vårt i den tiden. De gav uttrykk for en voldsom begeistring og feiring av hva Gud og Jesus har gjort for oss. Denne plata “Devoted”, springer ut fra ungdomskonferansen med samme navn, hvor sentrum ble å søke Guds hjerte, oppdage hva Gud tenker om oss, som igjen gjør at vi vil følge han.

 

Lovsangsarbeid i bevegelse

-Man kan høre at det er en Ungfila-plate. Vi hadde et ønske om å bevare noe av det vi har skapt før i platene, vi ville bruke det gode fra disse for å bygge videre på. Samtidig ønsket vi som produsenter og arrangører å gå videre og fornye oss. En ny plate skal være noe mer enn bare oppgulp fra tidligere. Lovsangsarbeid er i bevegelse, og jeg tror vi fort kan stagnere hvis vi ikke strekker oss etter noe mer. På alle måter egentlig, både åndelig og musikalsk.

 

Det er menighetens egne musikere som står bak alt arbeidet i og bak skiva. 8 av 12 låter er egenskrevne av David Andrè Østby, Johannes Groth og Stig Øyvind Blystad, som alle er tilknyttet menigheten.

 

Hvorfor har Ungfila valgt å ha et stort fokus på lovsang?

– Bønn og lovsang går hånd i hånd, og er noe vi tror er veldig viktig i en menighet. Vi har hatt mye fokus på lovsang i mange år. Av en eller annen grunn er det samlet veldig mange flinke sangere og musikere i menigheten. Det kan virke som Gud har lagt ned noe spesielt som vi har fått lov til å forvalte. Vi har mange ressurser som får prøve seg og bli brukt, vi ønsker derfor å bruke de talenter og gaver som Gud har lagt ned i menneskene i menigheten. Det dreier seg ikke om at vi vil være store eller noe sånn, men Ungfila er heldige som har så mange profesjonelle i miljøet. Det blir vår måte å tilbe på.

 

Har dere noen tips til andre menigheter og ungdomsmiljø i Norge som drømmer om å gjøre noe lignende?

 

– Vi tror på en Gud som har skapt kreativitet! Dette er noe alle har, ikke bare en stor menighet som Filadelfia. Vi er ikke skapt til å kopiere hverandre. Vi oppfordrer folk til å være kreative, tørre og utforske nye musikalske veier. Det er jo en øvelse og en vei man må gå. Det viktigste er kanskje ærlighet, at det som gjøres kommer fra hjertet. Ikke bruk de “riktige lovsangsordene”, men vær ekte og genuin – da vil plata kunne berøre andre mennesker.

 

30. oktober er det releasefest i Ungfila.

– Kom! Det blir en kjempefest, og vi håper folk vil komme for å feire Jesus og livet sammen med oss, avslutter Blystad. 

 

Foto: Andre Moises Lia

Åsne har siden 2005 vært skribent og redaktør i sorthvit