Belieber

By  |  0 Comments

Samme hvor berømt han blir, glemmer Justin Bieber aldri det viktigste: Å takke.

Tekst: David André Østby. Foto: Shutterstock

 

– Skal vi be bordbønn?

I filmen «Never Say Never» sitter superstjernen på en pizzasjappe med tre kamerater. Bieber, som nylig kom inn på en tredjeplass på Forbes liste over verdens rikeste kjendiser, tar seg likevel tid til å takke for maten. Det er når en av kameratene i en noe ironisk tone takker Gud for «osten, baconet, ananasen og pepperonien» at Bieber, noe brydd over humoren, tar over og fullfører bønnen:

– Takk, Gud, for at vi har gode venner, kan henge sammen og ha det gøy.

 

Takknemlig

Men hvordan kan vi vite at ikke troen bare er nok et reklamejippo? Justin Bieber ser kanskje uskyldig ut, men bak det gutteaktige utseendet skjuler det seg en dyktig forretningsmann, og en av vår tids mest innbringende merkevarer.

Forfatter og journalist Cathleen Falsani er ikke i tvil om at Bieber er ekte vare. Hun har skrevet boken «Belieber». Der maler hun et bilde av en oppriktig troende tenåringsstjerne .

– Når noe skjer, ber han ofte folk være med og be, som da kameraten Sean Kingston ble alvorlig skadet i en vannscooter-ulykke i Miami. Når kameraten ble frisk på mirakuløst vis, benyttet Justin anledningen til å takke Gud på Twitter, sier Falsani til tv-kanalen PBS.

Falsani mener Bieber er bevisst på sin rolle som et forbilde for mange.

– Han er et superfenomen, men det bobler likevel fram en naturlig takknemlighet til Gud.

 

Følger ikke reglene

Justin Biebers kristne historie begynte allerede mens han lå i morens mage, da hun oppsøkte en pinsekarismatisk menighet og ble kristen. Allerede som 4- eller 5-åring skal Justin ha sagt offentlig at han ønsket å bli en kristen. Moren, som i følge Falsani var opptatt av at sønnen skulle ta selvstendige valg, tok seg god tid til å forklare hva den kristne troen gikk ut på. Da han var i 8-9-årsalderen ble han døpt.

– Igjen gjorde moren det klart at han måtte forstå dette selv, og ikke kun basere seg på hennes tro, sier Cathleen Falsani.

Og Bieber har mange ganger vist at han er trygg på sin egen tro, og lite opptatt av hva andre måtte mene. Da han ble spurt under en pressekonferanse i fjor om hvem som var hans største forbilde, overrasket han de fleste:

– Job i Bibelen er mitt største forbilde. Han ble torturert, familien ble drept og han mistet alt, likevel holdt han seg trofast til Gud og stolte på ham. Job visste ikke hvorfor det vonde hendte, men likevel valgte han å stole på Gud, sa Bieber.

Falsani mener Biebers gjennomtenkte svar er en gjennomgangstone i hvordan han uttrykker troen sin offentlig.

– Den måten Justin uttrykker sin tro på følger ikke alle «reglene i boka». Han gir ikke alltid enkle svar, men han er tro mot seg selv, mener forfatteren.

 

Skandale og tragedie?

Men hva nå? Hva skjer med troen til en tenåring som klarer å sette en storby som Oslo på hodet med tusenvis av skrikende fans? Falsani er ikke i tvil om at han vil falle, men hun tror ikke historien om Justin Bieber vil ende i tragedie.

– Han vil feile og han vil snuble fordi han er et menneske. Men han ser ut til å være bevisst sin rolle og hvor utrolig historien hans er, sier hun.

Og det kan det se ut til at superstjernen selv kan være enig i:

– Jeg er en kristen, jeg tror Jesus døde på korset for mine synder og det hjelper meg til å holde begge beina på jorda. I det øyeblikket du tar deg selv mer alvorlig enn Gud, har du et problem.