Bundet av friheten

By  |  0 Comments

Ikke la din frihet gå på de svakes bekostning.

Av Egil Svartdahl. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

For en stund siden var jeg en tur på Ski Storsenter. En ung mann kom bort til meg og uttrykte glede over å se meg. «Jeg er på min første permisjon fra Evangeliesenteret skjønner du. Nå går jeg her og er redd for å ramle utpå igjen. Det var godt å møte en annen kristen…»

Vi ble stående å prate en stund, og han fortalte meg sin historie. Om det kristne ungdomsmiljøet og alle turene på pizza-baren etter ungdomsmøtene. «Vi tok oss noen øl, og jeg var en av de som ikke klarte å begrense meg. En øl ble til to. To ble til fire. Flere og flere. Oftere og oftere. Det var dette som ble begynnelsen på mitt alkoholproblem. Dette må du snakke om i menigheten din!»

Sjelden har et besøk i et kjøpesenter gjort så dypt inntrykk på meg. Var det virkelig mulig at denne unge mannen hadde utviklet et alkoholproblem mitt i det kristne ungdomsmiljøet? Hadde de sterkes frihet ført til den svakes fall? Skulle ikke menigheten være et fristed for de svake?

Jeg tror ikke Bibelen gir et generelt forbud mot alkohol. Evangeliet har satt oss fri fra alle påbud og regler som sier  «Ta ikke», «smak ikke», «rør ikke». Vi skal ikke være slaver under menneskers forbud og påbud. Jesus har satt oss fri fra alle former for slaveri. Den kristne menighet er kalt til å være en frigjøringsbevegelse.

De siste årene er det mange som har kjempet for sin kristne frihet ved å bryte seg løs fra en kristendomsform som gjorde dem mer til religiøse slaver enn frie skapninger. Når vi legger større vekt på de ytre formene enn det indre livet, havner vi i hykleri. Det er et religiøst slaveri. Den bortkomne sønnen måtte gå bort for å kunne komme hjem. Han måtte frigjøre seg fra sin bror for å kunne overgi seg til sin far. De feiret friheten med full fest.

Det kan være vanskelig for frigitte slaver å sette grenser for sin nye frihet, men Bibelen advarer oss mot å la friheten bli et påskudd for den syndige natur. En grenseløse frihet kan bli hensynsløs. Vi skal ikke være slaver av våre egen frihet, men tjene hverandre i kjærlighet.

Den kristne friheten kan aldri bli den sterkestes rett til å gjøre som han vil. Det er ikke å være fri, det er å ta seg friheter på de svakes bekostning. Bibelen sier at vi skal ta hensyn til de svake og de som ikke er kristne. Bare den som i kjærlighet er villig til å gi avkall på sin frihet, er virkelig fri.

Vi blir utsatt for et vanvittig press i det moderne samfunn: Kjøpepress, sexpress, drikkepress osv. Barn og unge trenger trygge rammer og solid støtte for å stå imot dette enorme presset. Menigheten og det kristne hjemmet bør være frisoner for  barn og unge.

Når vi ser hvor store skader rusmidler fører til, kan vi ikke ha «et avslappet forhold til alkohol.» Snarer tvert imot: Vi bør ha et anstrengt forhold til alkohol. Vi må skape alkoholfrie soner der de svakeste kan være trygge. Det er foreldrenes ansvar å bygge trygge hjem for sine barn, men det er vårt felles ansvar å gjøre menigheten til fristed for de svakeste. Hvis menigheten skal være et trygt hjem for mennesker med rusproblemer, må vi kunne tilby alle et rusfritt miljø. Vi vil gi avkall på vår frihet i kjærlighet, derfor sier vi ja til hvite dager og alkoholfrie soner. Leve friheten!

Egil Svartdahl (54) er forkynner, programleder på TV2 og pastor i Filadelfia, Oslo