Vett på nett

By  |  0 Comments

Dette er den beste regelen for nettvett: Ikke legg ut informasjon du ikke vil at bestemor skal se.

«Alt du legger ut på nettet blir der, så tenk deg godt om!» Vi har hørt det før, og etter Facebooks inntog i livet vårt har mediapanikken tatt overhånd. Norsk ungdom bruker like mye tid på nettet som med venner. Eller det vil si,  nettsamfunn brukes flittig for å holde kontakten med nettopp venner, oppdatere om  det du driver meg og legge ut bilder fra det siste som skjedde. Bare for gøy. Foreldrene våre og «eksperter» er skeptiske, men er det så farlig da?

Ikke legg ut noe bestmor ikke kan se! 

Norske Martine ble funnet drept i London i mars. Hun var en helt vanlig jente, og tenkte akkurat det samme som oss om  Facebook-bilder og informasjon på nettet. Hun selv og venner hadde lagt ut morsomme bilder fra festlig lag, og slengt inn en vittig kommentar her og der. Nå sitter hele Norge igjen med et bilde av Martine som familien ikke kjenner seg igjen i.

Journalister hadde ingen problemer med å lete opp bilder og ta i bruk informasjon fra sider som Facebook, så fort det er ute på nett mister man kontrollen over hvem, hva og hvor det kan brukes. Martine og familien hennes er ikke de eneste som har opplevd dette. Det begynner å bli et stort problem, i media over hele verden dukker det opp bilder og annet som blir tatt ut av sin sammenheng og ødelegger rykte og liv for dem det gjelder. En amerikansk dommer har sett dette skje i mange av hans saker og har bare en ting å si til ungdommen: – Ikke legg ut noe du ikke vil at bestemor skal se!

Økende nettmobbing

Medietilsynet er bekymret over at tallet for barn og unge som opplever å bli mobbet og hengt ut over nettet stiger.

– Alle typer erting og mobbing er fælt, men nettmobbing er enda verre fordi den ofte er anonym og bildene eller videoene blir liggende der for alltid eller spredt til veldig mange, skriver Trygg Bruk, tilsynets store satsning for å bevisstgjøre barn og unge, på sin nettside.

Bilder og videoer som spres for å henge ut en person har tvunget hele familier til å flytte fra hjemstedet sitt da belastingen ble for stor. Dette er en form for mobbing som er vanskelig å kontrollere, og nesten umulig for voksne å oppdage da barna selv er for flaue til å ta det opp.

Det er viktig å ha i bakhodet at det gjengen synes er morsomt og kan le sammen av  kan misbrukes av andre for å henge ut enkeltpersoner eller grupper, når det først er ute er det vanskelig å hente det inn igjen.

Enkelt å unngå

Internett og nettsamfunn som Facebook er kommet for å bli, og vi kommer alle til å fortsette å bruke det. Det er gøy å oppdatere hverandre på livet og legge ut bilder av den nye kjæresten, eller fra bursdagsfeiringen i helga. Men for framtidens skyld er det viktig å ta forhåndsregler og tenke seg litt om før man publiserer. Spør deg selv om  det er et bilde du lett kunne gitt til en arbeidsgiver som vurderte og ansette deg. Eller om det er et bilde du ville latt mormor se? Hva vil du at fremmede, som bare surfer innom bloggen eller får se profilen din, skal tenke om deg? Det kan føles kjipt og alltid måtte være så forsiktig, men i det lange løp tjener du og ikke minst dine venner på det. Det kan ofte være lurt å spørre før du legger ut bilder av noen. Det er lett å tenke at det bare kan fjernes om personen ikke vil ha de der, men skaden kan allerede ha skjedd..

Ungdom ikke så ille

– Vår «Trygg bruk»- undersøkelse viser at barn og ungdoms aktivitet på nettet preges mye av sunn fornuft og forståelse for hva som er riktig og galt å gjøre, skriver Tryggbruk.no.

Det er mange hensyn å ta, og det ser ut til at vi har begynt og ta dem automatisk. Det er likevel viktig å ha et bevisst forhold til nettbruken sin og heller legge ut for lite enn litt for mye.