Hellig overbevisning

By  |  0 Comments

– Eller en brikke i noens spill?

Herrefolk og slaver, kriger og intriger, underjordiske og overjordiske vesener; tv-serien Game of Thrones og boka Song for Eirabu er begge eventyr som bygger på gamle tider og myter. Den ene om sju kongeriker inspirert av de engelske rosekri- gene på 1400-tallet, den andre om tre kongeriker, bygget på Voluspå og det norrøne verdensbildet.

Verdens undergang

En bibliotekar twitra i høst en anbefaling som fikk meg til å laste ned Song for Eirabu, «Slaget på Vigrid» gjennom Arks e-bok app. Dessverre merket jeg fort at dette er typen historie man bør holde i hånden, kjenne på papiret når en blar og kikke innom kart. Det er Kristine Toftes debut- roman, og har fått mye skryt i de fire årene den har vært ute, og oppfølgeren Vargtid kom på somme- ren i fjor. «Slaget på Vigrid» handler aller mest om de to søstrene Ragna og Berghitte og en spådom om verdens undergang. Det er fantasy som for oss nordmenn nok føles nærmere oss selv enn mye annet i sjangeren slik den er bygget på det norrøne og i tillegg bare finnes på nynorsk. Her var opprinnelsen, Horndraken og Svanen, i høyeste grad virkelige, og bloting til de noe uberegnelige gudene kan godt ha reell effekt og da er det ikke bare snakk om dyr.

De fascinerende beskytterne av verdensorden, fyrstene, herduegene, de minner meg underlig nok om mitt favorittfolk i Ringenes Herre – entene.

Søstrene vokser opp på en fattigslig gård som døtre av en gretten smed, men de forbereder seg i løpet av barndommen på større ting gjennom drømmer og lek, og en dag står kongen på tunet.

Det er sleivete blitt sagt om bøkene bak HBO-serien Game of Thrones at det er kiosklitteratur for gutta. Jeg har ikke lest bokserien A Song of Ice and Fire, men det kompliserte universet skapt av George R. R. Martin sier meg at det må være en overdreven kritikk. Men om vi lar denne litt vanskelige delen av serien ligge; her er det mange karakterer å bli glad i og mange svært spennende handlingslinjer å følge med på. Og da skal jeg ikke engang nevne den uekte sønnen av den hederlige lorden Eddard Stark, Jon Snow, som er lett å forelske seg i.

Ferdiglagte gjerninger

Jeg vil nevne jentene. Særlig Arya Stark og Daenerys Targaryen. Mange familier på konti- nentet Westeros har sterk dragning mot å sitte på jerntronen i King’s Landing. De regjerende Lannis- ters viser en kraftig moralsk fordervelse, slik også maktsentrumet Syrren i Eirabu gjør det. På samme måte har begge historier et fredselskende nord- område, Starks hjem Winterfell og smeddøtrenes hjem Blåinn. Daenerys og broren er av drageslekt og deres far regjerte før de ble født. De vil hjem, være det de mener de er bestemt til.

Arya er nest minst i Stark-søskenflokken og skyter piler bedre enn alle og er ukomfortabel med forventningene som er lagt for jenter. Hun er tøff og har en sterk trygghet i seg selv, og selv om jeg ikke vet, har jeg på følelsen at Arya har en viktig framtid. Slik er Daenerys og Arya litt like. Og de er også på mange måter ganske like Ragna og Berghitte i Song for Eirabu. Daenerys og Berghitte møter begge skjebnen sin som noe de er innstilt og forberedt på, selv om det er mye de ikke vet.

Det ligger spådommer og skjebner i bunn i disse historiene som får en til å tenke nøye over hvor stor valgfrihet som finnes, og om skjebnen og spådommene nødvendigvis er slik det bør være. Hvor plasserer man magefølelsen oppi alt dette? Eller rådene fra de tilsynelatende kloke, eldre rådgivere man har i sin nærhet? Kanskje er det ikke så ulikt kristen tankegang om at det fin- nes ferdiglagte gjerninger man kan velge å gå inn i. Og hvor man plasserer sin fundamentale trygghet har noe å si.

Anbefaling og advarsel

Det er fristende å både anbefale og advare, mest anbefale. Song for Eriabu passer også for yngre unge enn Game of Thrones kanskje egentlig gjør, men begge kan være uhyggelige, og tv-serien har scener selv en Tarantino-vant seer finner fra- støtende og vanskelige. Samtidig er begge enormt spennende og velfortalte eventyr det er lett å gri- pes av. Song for Eirabu roper forøvrig om å filmes. Men vi kan ikke forvente at den vil få en økonomi Game of Thrones har kunnet boltre seg med, så grip tak i bøkene mens du ennå ikke fristes av å se filmen i stedet, som min barndoms favorittband White Heart så treffende advarte i 1986.

 

To bøker om Eirabu finnes altså overalt hvor du får tak i bøker,
og sesong tre av Game of Thrones lanseres på

HBO Nordic 31. mars, samtidig som i USA

 

Tekst: Camilla Hoholm, Foto: HBO/Promo