Intervjuet med forfatteren

By  |  0 Comments

Sorthvit har fått et eksklusivt intervju med Gud

Bibelen er tidenes desidert mestselgende bok, og den forandrer fortsatt menneskers liv. Sorthvit har fått et eksklusivt intervju med forfatteren av boka – Gud selv.

 

Du er forfatter av boka som hvert år topper bestselgerlistene med estimert 25 millioner solgte bøker årlig, over hele verden. Det må føles godt?

– Jeg kan jo ta et utdrag fra Salme 16,9: «Derfor gleder mitt hjerte seg, og mitt innerste jubler, selv kroppen kan slå seg til ro.» Dette verset beskri-
ver godt mine egne følelser når folk leser Bibelen. Spesielt de som leser den for første gang. Når folk jeg har fulgt siden før de ble unnfanget har lest den hundrevis av ganger, men plutselig forstår innhol- det. Da føles det godt.

Enorme salgstall som dette må føre til høye pengeinntekter. Merker du noe til dette?

– På sett og vis er jo alt ditt mitt. Tross alt var det jeg som fant opp gullet og la det i fjellene. Jeg har valgt å la de som trykker og selger den, sitte med fortjenesten. Samtidig er det kanskje viktig for dem å tenke på hva jeg skriver om penger: «De som vil bli rike, faller i fristelser og snarer og gripes av mange slags tåpelige og skadelige begjær som styrter men- nesker ned i undergang og fortapelse. For kjærlig- heten til penger er roten til alt ondt.» Jeg skriver åpenbart ikke for pengenes skyld, asfaltdekke har vi nok av her oppe. Mer enn penger, er det viktig for meg at mennesker leser boka.

Apropos det; er det en spesiell målgruppe du ønsker å nå?

I starten var det jo jøde først, og så greker. Men målet er at alle i hvert fall skal få muligheten til å lese. De siste to tusen årene har mange munker gjort en formidabel jobb med avskriving og over- settelser, og ikke minst siden Gutenberg fant opp boktrykkerkunsten har den nådd lenger ut. Må vel kanskje innrømme at jeg hadde en finger med i spillet der, ja. De siste femten årene har naturligvis også internett blitt et interessant fenomen, som helt sikkert er mulig å utnytte.

Det er en stor og omfattende bok. Anbefaler du alle å begynne på side én?

1. Mosebok gir naturligvis en god start med skapelsen, og jeg skriver om hvordan jeg utfordret en rekke mennesker til å følge meg. Dette ser du selvfølgelig også hvis du begynner i et av evangelie- ne. Jesus hadde også utfordringer med å få med seg disiplene, og som leser relaterer du kanskje mer til en av disiplene enn for eksempel Noah eller Moses.

Har du noen favorittkarakterer?

– Her er jeg kanskje litt subjektiv, men som far er det jo alltid spennende å lese om sin egen sønn. Øyet blir vått når jeg leser om korsfestelsen, men tårene triller alltid når Jesus gjenoppstår.

Det er god skrivekunst, helt klart, men det blir enda sterkere når det er en sann historie.

Hvilken sjanger vil du plassere deg selv i? Boken inneholder jo både dødsfall, poesi og science fiction, for å nevne noe.

Science hva-for-noe? Jeg kan love deg at denne boka, som sagt, er basert på virkeligheten. Lite her er fiction. Hva sjangere angår, føler jeg vel heller at ettertidens forfattere har forsøkt å kopiere sjangerne fra boka mi. Med vekslende hell, kanskje. Dan Brown, for eksempel, prøver seg på actionsjangeren. Han glemmer bare at det som forandrer folks liv, er sannheten.

Vi kan jo ikke legge skjul på at mange også snakker om boka i mer negative vendinger. Hvordan takler du kritikerne?

Merkelig nok nevner jeg det også i Bibelen. Jeg elsker dem. I dette er kjærligheten, vet du, ikke at kritikerne elsket meg, men at jeg elsket kritikerne og sendte min sønn til soning for deres synder.

Bibelen ble jo opprinnelig skrevet på hebraisk og gresk. Synes du senere oversettelser yter boka rettferdighet?
– Det vil alltid være noe som glipper i en oversettelse, så klart, men alt i alt er jeg godt fornøyd med de aller fleste oversettelsene. Hovedpoenget i boka er tross alt vanskelig å misse, uansett hvilken oversettelse du leser.

 

Vil du si at dette har vært et solo-prosjekt?
– På ingen måte. Spesielt har Den hellige ånd vært aktivt med i utførelsen, og han har jo også forsynt skyggeforfatterne mine med penn, papir og inspirasjon. Og selv om jeg står bak det innholdsmessige i boka, er det ingen tvil om at det ville vært vanskelig å gjennomføre prosjektet uten disse skyggeforfatterne. Det inkluderer alt fra fiskere, leger, profeter og konger. De har vært viktige bidragsytere og har også fått satt sitt preg på den.

Enkelte trossamfunn har forsøkt seg med utvidede versjoner og tilleggsbøker til Bibelen. Finnes det ting du gjerne skulle hatt med i boka, som du først kom på etter at den gikk i trykken?
– Nei, da er det heller noe jeg ville slettet. Noen av de reglene som israelsfolket måtte følge, for eksempel, har skapt et par misforståelser. He-he, neida. Jeg bare spøker. Jeg er veldig fornøyd med boka som den er. Igjen må jeg referere til Åpenbaringen, og dette med at ingen skal legge til eller trekke fra noe som står. Det mener jeg ennå.

Men dette med israelsfolket og regler…
– Du vet, i GT var israelsfolket mine utvalgte og i motsetning til idag hvor alle som tar imot min sønn kan få den hellige ånd, kom den da bare over noen få. Jeg står fullt og helt for alt i boken min, og alt står der med en hensikt. Men det er klart at noe av det er skrevet for en stamme i Midt-Østen for noen tusen år siden. Jeg kan røpe såpass at du skal få lov til å ha på deg klær som er laget av flere forskjellige stoffer, på tross av hva som står i 3. Mosebok 19,19. Men leser du selv moselovene med et litt åpent sinn, vil du finne ut av at det som står der gir gode pekepinner på hvordan det er lurt å leve idag også.

Du har GT og du har NT. Vurderte du noen gang å skrive en trilogi?

– Sant å si har jeg for så vidt Livets bok liggende ved siden av meg. Men det er et pågående prosjekt, som jeg ikke blir ferdig med før jeg sender Jesus tilbake. Men det blir en formidabel avslutning, det kan jeg love.