Slik forandrer du verden

By  |  0 Comments

Dette er sorthvits guide til yrker for deg som vil forandre verden.

På full fart inn i kunnskapens glasstempel (jeg er straks ferdig med en doktorgrad på en handelshøyskole), skjønte jeg at det er noen andre som kommer til å påvirke framtiden mer enn litt nerdete vitenskapere som meg. Egentlig mener jeg at det trengs folk som vil forandre verden i de aller fleste yrker, med unntak av parkeringsvakter, korrekturlesere osv. Men finnes det jobber hvor du kan revolusjonere litt ekstra mye? Særlig burde alle som tror på noe, for eksempel på en levende Gud som vil noe med verden, tenke gjennom hva man bruker kreftene på. Hva man bruker store deler av sitt våkne liv på, altså arbeid (jeg liker det ordet).

Forfattere
Men, altså, dersom jeg virkelig skulle tatt på alvor mitt ønske om å påvirke noen med det jeg produserer – tekst – så burde jeg heller blitt forfatter. De, eller i alle fall noen av dem, blir for det første lest av mange, og for det andre kan de gjøre sin tro, sine verdier, og sine syn på verden utrolig mye mer levende og spennende. Tenk på Astrid Lindgren, eller C.S. Lewis. Pakke budskapet inn i sterke fortellinger som leseren kan kjenne seg igjen i, drømme seg bort i, gråte av, og la seg forføre av. Snakk om påvirkning!

Film- og spillskapere
Eller jeg burde laget film og dataspill. Sterkere formidlingsformer finnes knapt. I den totale syntesen av lyd, bilde, og nå også deltakelse kan vi utforske ukjente handlinger og følelser uten risiko for konsekvensene der og da. Vi kan faktisk drive hardtrening på både det ene og det andre, altså både det oppbyggende og det nedbrytende, gjennom lek og opplevelse.

Politikere og samfunnsbyggere
Noen ganger har jeg lurt på om jeg skulle engasjert meg litt mer politisk. Jeg har meninger om mye, og ønsker meg politikere (og andre samfunnsmennesker) som har tenkt lenger enn nesa rekker, og som tør å stå for noe, selv om det skulle være upopulært på kort sikt. Som har en visjon om hvilket samfunn hun vil kjempe for. Men så hører jeg om hvor mange kompromisser man må være villig til å gjøre, og hvor slu man må være i mediene for å tekkes den neste meningsmålingen.

Gründere
Da tenker jeg at gründere har det bedre. De kan gjøre akkurat som de vil. Det er de folkene som spruter av energi og pågangsmot, og som bare blir enda mer tent av at noen ler av de dumme ideene deres. Nye ideer virker alltid dumme for dem som ikke ønsker forandring. Eller skremmende. I bytte for litt økonomisk risiko og en masse blodslit, får de mulighet til å påvirke verden sterkere enn de fleste. De ser problemene og manglene i samfunnet som muligheter til å skape noe nytt. Til å få lov til å dekke noens behov. Noen ganger letter de hverdagen for slitne mennesker. Andre ganger kommer de med så radikale ideer, at resultatet ligner mer på revolusjon.

Lærere
En sånn gründeraktig fyr lurte på hvordan han kunne bidra til å gjøre skolene i de fattigste og mest beryktede områdene i London bedre. Han skjønte at han måtte satse på lærere, som forresten er det femte yrket jeg ville nevne her. Dermed startet han «Teach First», en organisasjon som rekrutterer de aller beste studentene på engelske universiteter – de som ellers ville gått rett ut i fete jobber i næringslivet – til å gjøre to års beintøff tjeneste som lærere i ’slummen’ først. Sist år hadde de over 1600 søkere til litt over 200 jobber. Jobber som ingen vanlige lærere ville ha. 50 prosent av dem som tar et slikt oppdrag fortsetter som lærer etterpå. De vil forandre verden.

Thomas Hoholm er tidligere sorthvit-medarbeider og doktorstipendiat ved instititt for innovasjon og økonomisk organisering ved Handelsøyskolen BI.